Krott en Vissers - Amstel Gold Race 50 jaar

Amstel Gold Race 50 Jaar

Vandaag bestaat de Amstel Gold Race 50 jaar. Ik moet eraan denken als het AD op de mat valt met een roze bijlage over de Giro d’Italia. Die gaat volgende week van start in Apeldoorn. In de krant echter geen enkel bericht over het 50-tig jarig bestaan van de Amstel Gold Race.

De enige Nederlandse wielerklassieker (eendaagse wedstrijd) is vergeten in het communicatieve geweld van de eerste proloog van een wielerevent. Steeds vaker vinden die eerste tijdritten plaats in Nederland. Afgelopen jaar hadden we de Grand Départ van de Toer van Frankrijk (Tour de France) in Utrecht. Eerder was die start al in andere Nederlandse steden. De Giro reed ook al eens in Utrecht en op 6 mei a.s. dus in Apeldoorn.

Amstel Gold Race geschiedenis

De geschiedenis van de Amstel Gold Race begint met een idee van Herman Krott en Ton Vissers. Ze waren beide ploegleiders en wilden een Nederlandse wielerklassieker. Herman Krott was ploegleider van de amateur wielerploeg Amstel Bier. Dus gingen ze voor sponsoring eerst naar Amstel Bier.

Ze spraken met Guus Avis, toen reclamechef van Amstel. Hij vertelde dat ze juist hadden besloten meer publiciteit te geven aan Amstel Gold, een bier dat ze 10 jaar daarvoor in de markt hadden gezet. Avis zei ‘als jullie het Amstel Gold noemen, doe ik mee met honderdduizend gulden’.

Uit ergernis geboren

Avis stoorde zich er al geruime tijd aan dat hij van zijn bestuur nauwelijks mocht concurreren met Heineken bier. Het merk had mede daardoor al veel marktterrein verloren. Met Amstel Gold, een premium bier, probeerde men die markt terug te krijgen. Maar het was al te laat. Amstel werd in 1968 opgenomen in het Heineken concern, hoewel in het begin nog werd gesproken van een fusie.

Vissers en Krott vonden het voorstel van Guus Avis vanzelfsprekend geen probleem. Binnen vijf minuten waren financiering en een naam gevonden voor hun idee een Nederlandse Wielerklassieker te beginnen.

Koninginnedag

De eerste Amstel Gold Race vond plaats op 30 april 1966. Het was Koninginnedag en anderhalve maand na een onrustig huwelijk van Beatrix en Claus in de hoofdstad. In plaats van Amsterdam moest de organisatie uitwijken naar Breda. Daar kreeg de wielerswedstrijd zijn eerste start in het Mastbos.

Bij de afgifte van de vergunningen moesten Vissers en Krott bovendien beloven de rit nooit meer op Koninginnedag te organiseren. De praktijk zou ze direct leren dat Koninginnedag inderdaad geen handige dag was. De oorspronkelijk geplande route van 260 kilometer werden er 302, doordat in veel plaatsen vanwege Oranjefeesten moest worden omgereden.

Bekende deelnemers

Bij die eerste Amstel Gold Rade stonden 120 wielrenners op de deelnemerslijst. Onder hen de Nederlanders Peter Post, Jan Janssen en Jan Hugens. Verder deden onder andere Jacques Anguetil, Raymond Poulidor (de grootvader van Matieu van der Poel), Tom Simpson en Jean Stablinski mee. Deze laatstgenoemde renner kwam als eerste over de finish in de Julianastraat in Meerssen. De Limburger Jan Hugens werd derde achter de Belg Van De Kerckhove. Peter Post fietste als vijfde over de finishlijn.

51e Amstel Gold Race

De Amstel Gold Race 50 jaar is een jaar later alweer vergeten. Vorig jaar was er nog wel even aandacht, tijdens de 50e jubileumrit. Twee weken geleden, zondag 17 april 2016, werd de 51e rit gereden.

Vandaag is het stil. Wellicht omdat de race al vanaf het tweede jaar rond de 16e wordt georganiseerd en een 50e rit bij wielrennen nu eenmaal interessanter is dan een historische dag.

Herman Krott en Ton Vissers

Herman Krott (Amsterdam, 22 nov. 1930 – Leimuiden, 19 okt. 2010) had een accu- en handel in auto-onderdelen (HeKro). Hij was een bewonderaar van Peter Post en werd zijn assistent. Krott had al ruim voor het idee van de Amstel Gold Race contact met Amstel over geldzaken; hij wilde van zijn amateurteam een professioneel team maken.

Ton Vissers (Rotterdam 1922 – Oisterwijk, 11 dec. 2015) was binnenhuisarchitect. Samen met zijn broer had hij een winkel in woninginrichting aan de Beyerlandselaan in Rotterdam. Vissers was een hockeyer. In 1963 vroeg een vriend hem een wielerwedstrijd te organiseren, het werd zijn introductie in de wielerwereld.

Samen organiseerden Krott en Vissers uit liefhebberij meerdere wielerwedstrijden. Dat deden ze vanuit het sportbureau Inter Sport; niet te verwarren met InterSport. Inter Sport stopte haar activiteiten in 1970.

De organisatie van de Amstel Gold Race deed Herman Krott zelf tot 1995. Daarna werd het overgenomen door oud-wielrenner Leo van Vliet. Officieel wordt het georganiseerd door de Stichting Amstel Gold Race, die zowel in de Heineken vestiging in Zoeterwoude te bereiken is als in Margraten.

Meer informatie:

  • Verhaal over de eerste rit van de AGR in 1966, in het tijdschrift Zuiderlucht, dat wordt uitgegeven in Zuid-Nederland en Vlaanderen
  • Artikel uit 1995 in de Volkskrant ‘Krotts laatste knotje en … ‘, beetje moeilijk leesbaar, vandaar hier ook een pdf
  • Wielerkalender 2016, met overzicht van wielerwedstrijden wereldwijd
  • Het verhaal over de Amstel Gold Race op de website van Amstel (alleen voor 18+-ers)
  • Bericht bij het overlijden van Ton Vissers
  • Guus Avis (A.F.G. Avis) werd in 1972 directeur van Lego Nederland, wat hij twintig jaar bleef.
  • Afgelopen week werd bekend dat Amstel Gold Race binnenkort ook met een versie komt voor vrouwen. In navolging van de Giro Rosa, al drie keer gewonnen door Marianne Vos, ook een Amstel Gold Race Female.
  • De Italiaanse wielertoer voor vrouwen, sinds 2013 Giro Rosa genoemd, heette daarvoor Giro  d’Italia Femminile.
Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 30 april 2016 door in de categorie 2016, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *