De zittende kok

‘Je ex was gisteren op radio 1. Het ging over de zittende kok, haar nieuwste boek’, zegt Jos, de vormgever die ik aan de lijn heb. ‘Heb je het ook gehoord?’.

‘Nee’, zeg ik en omdat ik verder niet weet hoe te reageren vraag ik, ‘had ze nog iets bijzonders te vertellen?’.

‘Het ging over de zittende kok. Ze vertelde dat het ongezond is te zitten’.

Ik vraag me af hoe ik de opmerking van Jos moet interpreteren. Ik associeer het met een artikel dat ik laatst las over de ongezondheid van zitten, maar ik zie daarbij niet de context van het nieuwe boek van Annemarie. Dat boek ‘the sitting chef’ is een kookboek voor mensen die zitten.

De zittende kok

Op de website van haar uitgever lees ik: dat Annemarie Postma als sedentair expert het eerste boek met voedingsrichtlijnen heeft geschreven voor mensen met een zittende leefstijl. Sedentair, mensen waarbij het energiegebruik nauwelijks boven die van de ruststand uitkomt.

Je zou kunnen denken dat zoiets bij Annemarie inderdaad het geval is. Maar ik weet dat zij en andere mensen in een rolstoel, wanneer ze zich daarin zelf voortbewegen en dus niet laten voortduwen, voldoende verhoging van hun harsslag hebben. Dat is waar het bij sedentair onder andere om gaat.

Rolstoelzitters

Er is een verschil tussen rolstoelzitters en mensen met zittend werk. Zoals ik hierboven al schetste zijn mensen in een rolstoel wel in beweging, ook al doen ze alles zittend. Ze bewegen in huis van kamer naar kamer en ze gaan naar winkels, het theater en dergelijke. Daarbij hebben ze doorgaans diverse houdingen, vanzelfsprekend afhankelijk van hun beperking.

Bij zittend werk gebeurt dat niet. Daar hangt iemand over zijn werk. Ik denk dat een groot gezondheidsprobleem bij zittend werk en leven, bestaat uit het in elkaar drukken van organen en het vergroeien van de gewrichten en spieren door de verkeerde houding. Bij dat eerste kan het Sit Smart voedingsmodel van Annemarie waarschijnlijk verlichting geven door andere voeding. Ik vraag me af of Annemarie voor het tweede ook een oplossing biedt in haar nieuwste boek.

Bio-energetica

In het bericht van haar uitgever staat verder: Annemarie Postma is het levende bewijs dat een uitgekiend model met gezonde voeding een antwoord biedt op de gevaren van veel zitten en een sterk, gezond lichaam en vitale geest tot gevolg heeft.

Vanuit de ideeën van Alexander Lowen, de vader van de bio-energetica, kan ik me voorstellen dat haar voedingsmodel en het positieve gevoel dat je ervan krijgt, maakt dat je meer gaat bewegen. De verandering van geest zorgt dan voor verandering van het lichaam.

Het vergroeien van gewrichten

Wie veel zittend werk doet, zoals ik dat hierboven schets, hangt op zijn bureau, over zijn toetsenbord en ander werktuig. Daarvan krijg je, wanneer je daarnaast niet in gelijke mate sport en beweegt, een bolle rug met afhangende schouders. Het wordt in de wandelgangen we een quasimodo rug genoemd.

Ik had het er een keer over met een fysiotherapeut. Ik ontmoette de man, die stoelmassages deed, vijftien jaar geleden bij een zakenrelatie die hem had ingehuurd voor zijn personeel. Vanzelfsprekend werd ik ook uitgenodigd omgekeerd plaats te nemen in mijn stoel.

Oefeningen

De fysiotherapeut en ik kregen het over zittend werk en het nadeel voor je schouders en rug. Hij leerde me een eenvoudige oefening, die ik tot enkele weken daarna uitvoerde. Zie de afbeelding hieronder voor die oefening.

de zittende kok - oefening

Oefening voor zittende mensen – Illustratie van Ted Slampyak

Oefeningen

Er zijn meer oefeningen voor mensen die veel zitten. Het zijn oefeningen die je eenvoudig op kantoor kunt doen. Een aantal van die oefeningen zijn te vinden op de website The Art of Manliness. Met fraaie tekeningen van Ted Slampyak (zie ook zijn website Storyteller’s Workshop).

Discussie

Gezond eten is altijd goed, of je nu een zittende kok bent of niet. Het boek van Annemarie zal dus beslist helpen, ook bij een zittend leven.

Alle wetenschappers die onderzoek doen naar zittend leven zijn het erover eens dat het niet goed is. Sommige onderzoekers beweren echter dat voldoende bewegen, na zittend werk, genoeg is om de nadelen te compenseren. Anderen concluderen dat het niet uitmaakt of je na langdurig zitten gaat bewegen. Het kwaad is volgens hen al geschied.

Zie bijvoorbeeld:

  • Onderzoek: ‘Effect of physical inactivity on major non-communicable diseases worldwide: an analysis of burden of disease and life expectancy’ van I-Min Lee e.a. uit 2012
  • Artikel in New York Times ‘Is Sitting a Lethal Activity?
  • Onderzoek ‘Associations of sitting behaviours with all-cause mortality over a 16-year follow-up: the Whitehall II study’ van Richard Pulsford e.a. uit 2015
  • Onderzoek ‘Sedentary time in adults and the association with diabetes, cardiovascular disease and death’ van E.G. Wilmott e.a. uit 2012
  • Onderzoek ‘Sedentary Time and Its Association With Risk for Disease Incidence, Mortality, and Hospitalization in Adults’ van Aviroop Biswas e.a.
  • Onderzoek ‘Sitting Time and Mortality from All Causes Cardiovascular Diseas, and Cancer’ van Peter T. Katzmarzyk e.a. uit 2009
  • Onderzoek ‘Standing and Mortality in a Prospective Cohort of Canadian Adults’ van Peter T. Katzmarzyk uit 2014. Ook staan kan sedentair zijn.
  • Brochure ‘Sitting Less van de Heart Foundation, met algemene gegevens over zitgedrag, tips om leven te verbeteren en overzicht van hier niet genoemd onderzoek
  • Artikel over onderzoek van Yates e.a. naar zitten en beweging in relatie tot chronische nierziekten.

Over het nieuwste boek van Annemarie Postma ‘The Sitting Chef’ is informatie te vinden op haar eigen website over het boek, haar facebook-pagina en de website van diverse boekhandels.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 18 mei 2016 door in de categorie 2016, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *