Slechtvalk webcam Venlo

Slechtvalk webcam

De slechtvalk webcam Venlo zag ik een paar weken geleden voor het eerst. Ik liep bij Ria, een zakenrelatie, binnen. Ze zat gebiologeerd naar haar monitor te staren. Het leek alsof ze mij niet hoorde binnenkomen. Maar dat deed ze wel. Haar blik op het scherm gericht houdend, deed ze even haar rechterarm omhoog ter begroeting.

Slechtvalk webcam

De slechtvalk webcam is een camera in de Sint Martinustoren in Venlo. Het is continu gericht op drie pasgeboren slechtvalken. Volgens Ria begonnen de beelden begin april dit jaar met één ei.

slechtvalk webcam - het begin

Een foto van het begin

Momenteel zijn ze bijna zo ver dat ze gaan uitvliegen. De broedtijd van slechtvalken is van maart tot mei. De website met de slechtvalk webcam zal dus wel eindig zijn. Binnenkort vliegen de vogels uit en is het nest leeg.

In de Martinustoren begon het in 2012 met het plaatsen van een speciale nestbak in de toren. Een slechtvalk stel begon een gezinnetje. Op een gegeven moment werd de slechtvalk webcam, op initiatief van IVN Maasduinen, voor het eerst op het broedsel gericht. Al in de eerste week keken er toen duizenden mensen naar de drie jonge slechtvalkjes.

Onderstaand een halve minuut uit het leven van de drie slechtvalken.

Andere broedplaatsen

Sinds 2012 broedt er ook een slechtvalk paar in een broedkast in de Onze Lieve Vrouwenkerk in Amersfoort. Andere plekken zijn ook dicht bij de mens. Dat komt doordat slechtvalken onze bebouwing zien als rotsen, hun natuurlijke broedomgeving. Naast torens zijn nesten te vinden in hoogspanningsmasten, fabrieksschoorstenen en hoogbouw.

Een slechtvalk bouwt overigens zelf geen nest. Ze zijn maken gebruik van de broedkasten die door mensen zijn geplaatst of gebruiken een verlaten nest van een andere vogel.

Slechtvalk land

Nederland is overigens pas sinds 1990 een belangrijk gebied voor overwinterende slechtvalken uit noord Europa. Steeds meer van deze, met 390 km/uur, snelst vliegende vogels ter wereld broeden hier. Ze behoren tot een van de 30 roofvogels die in Nederland leven; wereldwijd zijn er 300 roofvogelsoorten.

Ze worden in de gaten gehouden door Werkgroep Slechtvalk Nederland. Die houdt de ontwikkeling van het aantal slechtvalken bij, maar verzamelt ook informatie over hun biologie en ecologie.

Meer webcams

Op de website van de werkgroep zijn nog veel meer webcambeelden te zien. Die zijn onder andere geplaatst in Amsterdam, in de Eemshaven, Veldhoven, Tilburg, Bergum, in een gebouw van TU Delft, in het provinciehuis van Den Bosch, in Duiven en Leiden. En dan heb je nog een Martinustoren of -kerk in Weert met een Webcam.

Meer informatie:

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 15 mei 2016 door in de categorie 2016, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *