
Louis van Gaal en het potje Pindakaas
Nadat ik las over zijn ontslag, moest ik denken aan het gegeven Louis van Gaal en het potje Pindakaas.
Hoe ging dat vroeger? Mijn moeder kreeg het potje Pindakaas niet open. Ze probeerde het niet eens meer. Ze gaf het potje direct aan mij. Ik kreeg het niet open. Daarna wilde mijn broertje het proberen en mijn vader deed een poging. Ook hen lukte het niet. Mijn vader gaf het potje terug aan mijn moeder. Ze probeerde het zelf ook eens. En warempel, het potje opende.
Door de pogingen van ons kreeg de deksel een voorbehandeling. Het trekken en duwen had het dekseltje losser gemaakt en mijn moeder hoefde nog slechts een klein beetje kracht te zetten.
Louis van Gaal en het potje Pindakaas
Van Gaal heeft twee jaar aan de selectie van Manchester United lopen trekken en duwen. José Mourinho hoeft hier alleen maar op voort te bouwen. Zelfs wanneer hij een ander spelvorm introduceert, is er inmiddels een basis van discipline en focus die mogelijk tot resultaat zal leiden.
Tot zover Louis van Gaal en het potje Pindakaas. Het zal in veel situaties zo zijn, dat iemand de weg voorbereidt waarop zijn opvolger kan scoren. Het is alleen zo lastig aan te tonen dat, op zijn minst een deel van, de successen van de opvolger leunen op het voorwerk.
Bovendien hoeft het niet zo te zijn. Het kan ook zijn dat de opvolger het werk van zijn voorganger eerst teniet moet doen, alvorens te starten met het werk dat nodig is voor het gewenste succes.
Condities
Eerder had ik het op dit blog al eens over een boekje dat ik schreef. Het handelde over de verschillende staten (condities) waarin een bedrijf zich kan bevinden. Een opvolger (directeur, afdelingshoofd etc), zeg ik in dat boekje, zou eerst moeten kijken waar een bedrijf zich bevindt en dan pas veranderingen doorvoeren.
In de praktijk zie je dat opvolgers direct dingen beginnen te veranderen. Het komt door hun ego en onzekerheid. Ze willen zichzelf direct maken door veranderingen. Daarmee worden vaak ook dingen veranderd die helemaal niet slecht zijn.
De gewenste acties van een opvolger moeten afhangen van de staat waarin een bedrijf zich bevindt. Soms is ondernemerschap gewenst, kansen zien en boerenslim reageren. Meestal is echter slechts besturen nodig. Dat is natuurlijk veel saaier; goed besturen is alles met rust laten en hooguit rotte appels vervangen voor verse appels of fruit.
Blokker
Ik ben de tel kwijt, maar Blokker heeft de afgelopen tijd meerdere keren directeuren ontslagen. Ik wed dat de opvolger telkens weer aan het veranderen is geslagen. Dat lijkt logisch. Het gaat niet goed en er moet iets veranderen. Maar niet veranderen om het veranderen.
Een verstandige directeur bekijkt eerst het bedrijf en zijn omgeving. Juist nu is dat belangrijk, bij alle veranderingen door internet, aankoopgedrag en andere dingen. Kijken dus. Als dan de angel is gevonden, kun je beginnen het te verwijderen.
Het heeft bij een bedrijf als Blokker geen zin te trekken en duwen, zoals aan het potje Pindakaas, in de hoop dat er uiteindelijk iemand is die het potje opent.
Lees ook het bericht: ‘communicatielijnen‘
Vorige en volgende berichten
« Ouder: Putdeksels, onopvallend straatbeeldNieuwer: Prestatie-ontlening »Een willekeurig bericht
Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.