Siri, het handige hulpje van Apple
Hey Siri, zegt Herman, wanneer ik met hem in gesprek ben. Ik kijk Herman even verbaasd aan, dan vervolgt hij, ‘bericht Ronald’ en kort daarna, ‘bel me even’. Met een ‘ja’, draait hij zich weer naar mij en vervolgt ons gesprek. Ik trek mijn wenkbrauwen op en zeg, ‘Sire hè, het handige hulpje van Apple’.
Assistent
Siri is een assistent toepassing op de iPhone. Hij, laten we hem verder als een persoon beschouwen, kan allerlei taken uitvoeren op commando. Je hoeft het hem alleen te vertellen, toetsengebruik is bij moderne iPhones niet nodig. Het is nog niet helemaal ideaal, maar er zijn al verrassend veel mogelijkheden.
Je kunt Siri berichten (SMS) laten versturen, iemand laten bellen, onderwerpen laten opzoeken op internet, een notitie doorgeven. Als test vroeg ik, ‘kun je wat voor me onthouden’, gaf hij als antwoord, ‘ok, zeg maar waar je aan herinnerd wilt worden’. Balorig zei ik, ‘een kop koffie over een half uur’. Ik was het alweer vergeten toen ik een half uur later inderdaad de herinnering kreeg.
Siri
Siri is ontwikkeld bij SRI International door Adam Cheyer. SRI is een innovatiecentrum van de Stanford Universiteit. Cheyer kwam er in 1993 werken en hield zich bezig met Kunstmatige Intelligentie. Hij keek daarbij vooral naar de interactie tussen mens en computer.
Vijf jaar later verliet hij SRI om enkele van zijn ideeën in de commerciële wereld te testen. Hij ging in 2003 terug naar SRI. Daar begon hij met CALO, het grootste project op het gebied van Kunstmatige Intelligentie in de geschiedenis. Het was een militair project van Pentagon, waarbij onder andere zelflerende systemen werden ontwikkeld.
In 2007 stond Cheyer als mede-oprichter aan de wieg van Siri, een zelfstandige activiteit die voortkwam uit het grotere project. Siri werd de eerste assistent die kon luisteren en spreken. Het werd als app uitgebracht op de iPhone. Steve Jobs zag de toekomstige mogelijkheden van Siri en besloot het te kopen. In 2010 werd het een Apple product.
Plannen om Siri ook naar Android en andere platforms te bouwen gingen daarmee direct in de ijskast. Eind 2011 werd Siri onderdeel van de iOS (iPhone Operating System).
Nederlands
Siri was in het begin Engels, al snel gevolgd door Frans en Duits. In iOS 6 kwamen Spaans, Italiaans en enkele Aziatische talen bij. Van begin 2015, met iOS 8 is Siri ook in het Nederland te gebruiken. Daarmee is het geschikt vanaf de iPhone 4s en iPad’s vanaf de derde generatie.
Het is opmerkelijk hoeveel Siri al begrijpt van het Nederlands. Met een combinatie van Nederlands met een andere taal zijn er nog wel wat problemen. Zelfs wanneer die andere taal Engels is. Het opzoeken van een Amerikaanse film bijvoorbeeld is soms lastig voor hem.
Opgeslagen gegevens verwijderen
De vragen en opdrachten aan Siri worden bewaard op de servers van Apple. Ze worden versleuteld opgeslagen en niet gebruikt door Apple. Siri gebruikt de gegevens wel bij het reageren op jouw commando’s. Bij veel onjuiste reacties van Siri kan het handig zijn de opgeslagen gegevens te verwijderen.
Dat doe je door Siri uit te schakelen (Instellingen – Algemeen – Siri) en daarna de dicteerfunctie uit te zetten (Instellingen – Algemeen – Toetsenbord – Schakel dicteren in). De gegevens zijn verwijderd. Daarna kun je Dicteren en Siri weer aanzetten.
Volledige commando’s
Siri reageert op verschillende commando’s met hetzelfde doel. Om iemand een SMS-bericht te sturen, kun je bijvoorbeeld zeggen: ‘stuur een bericht aan Jan Jansen’ of ‘SMS Jan Jansen’. Op dezelfde manier kun je een mail versturen.
Wanneer je onvolledig bent, ‘bel Jan Jansen’, dan zal Siri om meer gegevens vragen wanneer hij constateert dat je meerdere nummers hebt van Jan Jansen. Je kunt dus beter zeggen ‘bel Jan Jansen op zijn werk’.
Werken in Apple apps
De mogelijkheden zullen geleidelijk uitbreiden. Nu kan Siri redelijk overweg met apps van Apple, die in de iOS zijn opgenomen. Op die manier kun je een afspraak laten noteren in de agenda, een notitie laten opnemen en dergelijke.
Ook binnen applicaties van Apple kan in sommige gevallen nog met Siri worden gewerkt. In de app Kaarten kun je tijdens het navigeren bijvoorbeeld vragen ‘hey Siri, hoe ver is de volgende afspraak?’ of ‘Hoe laat ben ik op mijn bestemming?’.
Vanzelfsprekend typte je de bestemming niet zelf, maar liet je het doen, ‘Start route naar de Herengracht in Amsterdam’
Soort relatie opgeven
Het kan handig zijn relaties toe te kennen aan contactpersonen. Hierdoor kun je commando’s verkorten, bijvoorbeeld ‘bel mijn moeder’. Dit voorkomt ook fouten bij het volledig uitspreken van een contactpersoon.
Het leuke is dat zelf de relatievorm kunt kiezen, bijvoorbeeld ‘bel mijn advocaat’. Je kunt ook niet officiële relatienamen opgeven, bijvoorbeeld ‘bel mijn idioot’. Alleen moet je het in dat geval niet in het bijzijn van dat contact gebruiken.
Om relaties op te geven ga je eerst naar Instellingen – Algemeen – Siri – Mijn info. Daar laat je weten wie je zelf bent, door je eigen naam op te zoeken in je lijst met contacten. Daarna geef je de relatie op door bijvoorbeeld ‘Jan Jansen is mijn advocaat’. Daarna wordt om bevestiging van de relatie gevraagd.
De uitspraak van namen verbeteren
De uitspraak van je contactpersonen kun je verbeteren. De handigste manier is de naam ook fonetisch toe te voegen. Ga daarvoor naar je contacten en zoek het contact dat niet goed wordt uitgesproken. Kies wijzig en kies de optie ‘nieuw veld’ (ergens onderin).
In het venster dat verschijnt kun je de velden kiezen die je wilt toevoegen, bijvoorbeeld ‘voornaam fonetisch’ en ‘achternaam fonetisch’. Als je klaar bent met de velden kiezen, ga je een stap terug. De velden zijn bovenin toegevoegd, bij de naam van de contactpersoon. Daar kun je de nieuwe velden invullen.
Extra handigheidjes
Naast commando’s die handig zijn voor het aansturen van apps kun je Siri voor andere dingen inzetten. Heb je even geen dobbelsteen of munstuk bij je? Geeft de opdracht ‘kop of munt’ en Siri geeft antwoord, evenals bij ‘gooi eens een dobbelsteen’.
Zo kun je wellicht zelf meer handigheidjes vinden. Als je een tijdje met Siri speelt ontdek je dat er al heel veel in zit. Je komt daar vooral ook achter als je gekke vragen stelt, opdrachten geeft of zomaar opmerkingen maakt. En herhaal ze, want er zijn vaak meerdere antwoorden.
Enkele voorbeelden
(bij meer gegeven opties maak je een keuze, bijvoorbeeld ‘kun je beatboxen?’):
Vragen:
- Kun je beatboxen, rappen, zingen?
- Bestaat Sinterklaas, de Kerstman, God?
- Wat vind je van Samsung, iOS 9, de Mac?
- Wat is je favoriete kleur, dier, auto?
- Waarom steken kippen de weg over?
- Wat is de zin van het leven?
- Wat was er eerder de kip of het ei?
- Wat eten we vandaag?
- Heb je een account bij Facebook, Twitter?
- Mag ik je kietelen?
- Heb je grote voeten?
- Ga je mee naar de bakker, slager, groenteboer?
Opdrachten
- Zing eens een liedje
- Vertel eens een mop
- Heb je een goede 1 april grap
- Gooi een fiets, hond, stoel
Opmerkingen
- Onzin
- Miep, miep
- Weltrusten
- Test
- Je ben gek
Verzin er zelf een aantal en val Siri er gerust mee lastig.
Vorige en volgende berichten
« Ouder: Van lekker geurtje tot onwelriekende stankNieuwer: Foute aannames en slechte voorspellingen »Een willekeurig bericht
Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.