PU leer flip case voor iPhone 6(s)

PU Leer voor mijn iPhone

Ik kocht een hoesje van PU Leer voor mijn mobiel. Ik houd van leer. De link tussen PVC, PE en PU had ik niet gemaakt. Het was een impuls aankoop. Ik liep naar het vak met de cases, hoesjes, covers en wallets voor iPhones. Onderweg kwam ik langs een bak aanbiedingen. Daar zag ik een opvallende cover. Bij nader bekijken bleek het bovendien handig en afgeprijsd naar 5 euro.

Specificaties

Op het doosje van de cover stond verder weinig informatie. Thuisgekomen, enthousiast over mijn geslaagde aankoop, keek ik even op internet. De specificaties meldden een elegante, stijlvolle case met magnetische flap sluiting. Dat wist ik al. Slim ontwerp zorgt voor toegang tot alle aansluitingen en controles. Dat had ik ook al gezien. Zo ging het nog even door met bevestigingen, tot de laatste regel. Materiaal PU Leer of PU Leder.

Skai

PU Leer is een kunstleer. Een andere naam voor kunstleer is skai. Dat was (met een hoofdletter) oorspronkelijk een merknaam, zoals ook Aspirine dat ooit was, maar het werd een soortnaam (met een kleine leter).

Het voordeel van het woord skai is dat het zich in de naamgeving duidelijk onderscheidt van echt leer. We weten dat het kunstleer is. Bij PU leer is dat onduidelijk. Want wat is PU?

PU

PU in PU Leer is geen verwijzing naar Power Unlimited, de Italiaanse provincie Pesaro e Urbino of het district Pukë in Albanië. Ook verwijst het niet naar de Chinese regio in Linfen, niet naar Plutonium en niet naar Portugese koeien in Utrecht. Het heeft zelfs niets te maken met PullUp leer, een soort vetleer.

PU Leer

PU Leer is een kunstleer op basis van polyurethaan, vaak gecombineerd met PVC. Het is een modern kunstleer. Anders dan de plasticachtige kunstleren die nog worden gebruikt voor tassen, kleding en schoenen heeft PU Leer een microporeuze structuur.

Het heeft dus poriën, zoals onze huid en echt leer. Daardoor heeft het een ademende werking en is het nauwelijks te onderscheiden van echt leer. Het ruikt niet, zoals echt leer dat wel vaak doet. Maar bij de leergeur van echt leer kun je je afvragen of dat ook niet kunstmatig is opgebracht.

Splitleer

PU Leer is een zogenaamd splitleer. Een dikke huid of vel wordt voor dat soort leer in meerdere lagen gespleten. De huid van een rund bijvoorbeeld is soms wel 1 centimeter dik. Door het te splijten krijg je meerdere, vooral dunnere vellen. De buitenste laag heeft de kenmerkende structuur van een huid en wordt daarom nerfsplit genoemd. Bij een bank van dat leer heet het nerfleer en geen splitleer.

Alleen nerfleer heeft twee verschillende kanten. De overige vellen splitleder hebben aan beide kanten de vezelige structuur die we kennen van de keerzijde van nerfleer. De onderliggende lagen heten, afhankelijk van de dikte van het oorspronkelijke leer, vleessplit, tussensplit of middensplit.

Lagen

De term splitleer en de uitleg daarover suggereert dat het om echt leer gaat. PU leer kan inderdaad bestaan uit leer, van een onderlaag. Daarop wordt een Polyurethaan laagje aangebracht om het er als een nerfleder uit te laten zien. Maar PU Leer kan ook worden gemaakt van textiel of een andere onderlaag waarop Polyurethaan wordt gespoten.

Kwaliteit en garantie

Fabrikanten zijn, in ieder geval bij meubels, verplicht aan te geven of sprake is van echt leer, nerfleer of kunstleer. Kennis hiervan is belangrijk om als consument de kwaliteit te kunnen bepalen. Bij een garantiekwestie kan het de fabrikant worden aangerekend nalatig te zijn geweest in het duidelijk vermelden van de (kunst)leersoort.

Kennis van de dikte van de laag leer, of andere ondergrond, en de dikte van de Polyurethaan laag kan daarbij ook een rolspelen. Bij een bepaalde dikte moet dat laatste worden vermeld. Omdat het dan PU is met een laagje leer en geen leer of andere ondergrond met een laagje PU.

Voor mijn iPhone case maak ik me over de kwaliteit, voor die 5 euro, geen zorgen. Voorlopig gaat het dat PU leer wel even mee.

Meer informatie:

Een uitgebreide site met informatie over leer is Leder-Info. Het heeft de vorm van een leer encyclopedie.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 16 juni 2016 door in de categorie 2016, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *