Xexit Europa

Xexit Europa

‘ Xexit Europa ’, roept Erik verheugd, ‘Xexit spreek uit kseksit, zoals Xerxes. Iedereen weg uit Europa. Brexit, Nexit, Frexit en Dexit’.

Ik kijk Erik aan na zijn plotselinge verbale vreugdedansje. ‘Xexit Europa?’ vraag ik, op zoek naar meer tekst.

‘Europa bestaat niet en heeft nooit bestaan. Het is een verzameling afspraken, wetjes en regeltjes. Die waren er voor Europa en die zullen er daarna zijn. Nexit Europa, iedereen uit Europa’.

Ik blijf Erik aankijken en zwijg.

Relaties

‘Zie het als zo’n relatie die we hadden toen we jong waren. Sommige duurden een paar weken, andere wellicht een jaar. Voor de relatie leefde je met je eigen regeltjes en hield je rekening met die van anderen. Tijdens de relatie kwamen de afspraken met de vriendin erbij. En als je de relatie beëindigde stond je opgelucht buiten. Alsof er na de ruzies, het onbegrip en de ergernis een last van je was afgevallen stond je bij haar voordeur al te kijken hoe je je nieuwe leven, zonder haar, weer in kon vullen’.

‘Dus als ik het goed begrijp zie je Europa als een verzameling relaties met afspraken. Na een Xexit, of zoals nu een Brexit, kijk je eenvoudig wat je met elkaar hebt afgesproken’.

Samengepakte culturen

‘Ja, je schreef zelf al eens dat Europa een samengeraapt zootje culturen is en daardoor al geen eenheid. Dus daar hoeven we het niet meer over te hebben’.

‘Inderdaad. Door die cultuurverschillen is bijvoorbeeld een Verenigde Staten van Europa niet mogelijk, naar het voorbeeld van de VS’.

‘Voor het overige moet elk land bij een Xexit Europa eenvoudig kijken waar het staat, net als bij een liefdesrelatie. Heb je samen een huis, een gezamenlijke bankrekening en kinderen dan is het wat lastiger dan je doosje CD’s pakken en het huis verlaten. Maar uiteindelijk is het opgelost’.

‘Ja, en de vriendin is nog een tijdjes chagrijnig, ze voelt zich afgewezen, aan de kant gezet. Misschien projecteert ze haar ongenoegen op jou of alle mannen, wellicht slaat het naar binnen en gaat ze emotioneel eten’.

Erik lacht hard. ‘dan wordt ze dik en heeft een reden om te denk dat het logisch is dat je ervandoor ging’.

Als vrienden verder

‘Maar het kan ook zijn dat ze ineens belt. Dan vraagt ze of je wat met haar wilt drinken of ze vertelt direct dat ze iets van je wilt, dat je iets voor haar doet… want daar was je altijd zo handig in’.

‘Zo zal het bij een Xexit Europa ook gaan. Natuurlijk is het even schrikken. Maar al die doomscenario’s in de krant. Onzin’.

‘Engeland moet nu eigen wetten maken, zeiden ze op het journaal’, merk ik op. ‘Ik zou zeggen behoud de wetten zoals ze nu zijn met Europa, maar zet er een stempel Engeland op. In geleidelijkheid kun je ze aanpassen’.

Afspraken

‘Ja, en wat denk je van de handelsafspraken. Bedrijven vinden echt wel weer een weg om zaken te doen met Engeland. Met de kennis en ervaring die er ligt hoeft de invulling van nieuwe afspraken helemaal niet moeilijk te zijn’.

‘Van onze mensen in Den Haag hoeven we in ieder geval niets te verwachten’.

‘Nee, deze generatie politici is vooral met zichzelf bezig en de eigen toekomst. Zo’n onsamenhangend beleid als nu is er nog nooit geweest. Ze kloppen zich met macro-economische cijfers op de borst. Werkelijke kennis van wat er op de werkvloer gebeurt hebben ze niet’.

‘Daarom denk ik dat bedrijven de Nexit zullen forceren. Of die Xexit Europa van jou wordt door bedrijven uit de sterke landen samen georganiseerd’.

‘Het enige waar ik nog wel in geloof’, zegt Erik, ‘is een tweedeling binnen Europa. Dat de noordelijke landen samengaan, bijvoorbeeld de Benelux en Duitsland. Met wellicht Oostenrijk’.

‘Ja, maar dat kan ook een overgangsfase blijken. Er zijn nog zoveel problemen waar we de ogen voor sluiten. Die Xexit Europa zou nog een van de minste problemen zijn’.

‘Noem er nog eens een paar. En niet aankomen met de vluchtelingen hè’, lacht Erik.

Xexit Europa

Problemen? Het zijn er te veel, zowel binnen Europa als in ons eigen land. Maar van de Brexit of een Xexit Europa zullen we als gewone burgers weinig merken. Dat ben ik met Erik eens. En voor degenen die het wel raakt, zal het over een paar maanden ook weer ‘business as usual’ zijn.

Wellicht met andere formulieren, aangepaste regeltjes en in het begin met kinderziektes. Maar wie zit daar mee. Europa is nooit uit de kinderziektes gekomen.

Zie ook: Europa is dood, lang leven Europa, De grondtoon van landen en Europa en EU, een verhit gesprek

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 25 juni 2016 door in de categorie 2016, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *