Economische vluchtelingen in Utrecht

Economische vluchtelingen in Utrecht

‘Het is je weer gelukt’, zei Ron, een trouwe lezer van mijn blog en overige teksten, twee weken geleden, ‘je schreef in februari over economische vluchtelingen, de niet Utrechtse politici in de raad. Daarna kwam ik dat gegeven regelmatig tegen als reden van Utrechters dat beslissingen van wethouders en raadsleden zo on-Utrechts zijn.’.

‘Ach, dat is gewoon toeval’, was mijn bescheiden reactie. ‘Het is waarschijnlijk jouw selectieve waarneming. Voor mijn stukje zag je soortgelijke berichten niet, daarna lette je er meer op. Of het leeft eenvoudig in het collectief bewustzijn, lees Jung of kijk Sheldrake met zijn morfogenetische veld er nog eens op na’.

Vanochtend hoorde ik al vroeg het belletje van mijn telefoon. Een SMS-bericht. Het was van Ron, hij meldde: AD vandaag. Weer Utrechters over niet-Utrechtse politici.

Column op Nieuws030

Ik besluit de column nog eens te lezen. Het is voor mij altijd leuk om na een tijdje een eigen schrijfsel te lezen. Omdat de tekst is losgekomen van mezelf, alsof ik een tekst van een ander lees. Ik hoef in dit geval in ieder geval geen toestemming te vragen het ook hier nog eens te plaatsen:

——-

John houdt net als ik van schrijven. Hij beperkt zich daarbij tot korte verhaaltjes, waarbij hij de kronkels van Carmiggelt als voorbeeld neemt. Slechts af en toe wijkt hij ervan af met een meer opiniërend stuk. Afgelopen week was hij nogal verguld met een van zijn schrijfsels. Want hoewel hij ze meestal strikt voor zichzelf houdt, liet hij het me lezen.

Ik mocht het niet kopiëren. Van Professor Maat, die het politierapport over hem niet mocht kopiëren, weet ik dat overschrijven iets anders is dan kopiëren of fotograferen. Maar ik had geen potlood bij me en bovendien hield John me in de gaten. Niet per se om het kopiëren te voorkomen, als wel om mijn reactie te peilen.

Economische vluchtelingen in de raad

De titel van zijn verhaal luidde “Economische vluchtelingen in de raad”. Het kwam erop neer dat de burgemeester, wethouders, raadsleden en anderen die over Utrecht beslissen niet in Utrecht zijn geboren. De meeste, eigenlijk vrijwel allen, zijn ergens anders geboren en pas op latere leeftijd naar Utrecht gekomen.

Er zaten enkele zinnen in de tekst van John die ik wel grappig vond. Hij had het daarin bijvoorbeeld over ‘de uit hun plattelandsdorpen en randstadgehuchten gevluchte politici’. Het gegeven was op zichzelf opmerkelijk, vond ik na eerste lezing: slechts 1 op de 10 functionarissen blijkt geboren en getogen in Utrecht. Opvallend was ook dat velen naar Utrecht waren gekomen om te studeren en daarna zijn blijven hangen.

Dat de bedoelde personen vanuit hun dorpjes naar de vierde stad van Nederland waren gegaan, bestempelde John in zijn verhaal als vluchtgedrag. Hun huidige functies waren vanzelfsprekend interessant. Uiteindelijk maakte dat hen in het verhaal van John economische vluchtelingen.

Vergezocht en onjuist

Het toeval wilde dat ik een paar maanden geleden een stuk voor Nieuws030 had geschreven over de Utrechter. Daarbij had ik mezelf, en anderen, al diverse vragen gesteld. Met John heb ik het er niet meer over gehad. Ik complimenteerde hem met het verhaaltje en met een paar mooie zinnen. Daarna hadden we het over schrijven in het algemeen.

Onderweg naar huis dacht ik nog even na over de tekst. Eigenlijk was het gegeven vergezocht en onjuist. Er zijn zoveel nuances te vinden waardoor je geen algemeen oordeel kunt geven over het belang dat een raadslid of andere functionaris oorspronkelijk uit Utrecht komt of niet.

Geboren en/of getogen

Iemand kan bijvoorbeeld kort na zijn geboorte naar Utrecht zijn gekomen. Zoals Willem van Hanegem. Hij is geboren in Breskens en kwam met zijn moeder op tweejarige leeftijd naar Utrecht. Veel mensen denken dat hij van geboorte Utrechter is.

Een ander voorbeeld, met de tekst van John in gedachten, is André van Schie, raadslid voor de VVD. Hij is als ik me goed herinner in Den Haag geboren en op zijn tiende naar Utrecht gekomen. Psychologen zullen zeggen dat hij dan al een groot deel van zijn vorming achter zich heeft, maar de tienerjaren moesten nog komen.

Persoonlijk

Zoals ik in de eerdere column al schreef is de Utrecht-beleving heel persoonlijk, waarbij het niet uitmaakt of iemand hier is geboren of niet. De één ziet het als een adres, de ander verbindt zich met de plaats. En daar tussenin bevindt zich een rijke schakering van omgaan met het Utrechtse.

Daarbij zal een functionaris, betrokken bij de ontwikkeling van Utrecht, vooral zelf moeten beoordelen in hoeverre hij of zij ervaringen met het provinciestadje, Friese of Limburgse dorp of randstedelijke stadje, dorp of gehucht laat meespelen in de, sinds de Tour de France, grote stad met wereldse uitstraling.

Zoektocht

Om het lijstje van John zelf ook nog even te controleren heb ik een snelle eigen zoektocht gedaan. Via sociale media, de site van de partij en enkele andere sites kwam ik tot onderstaande lijst. Bij enkele personen was niet duidelijk waar ze zijn geboren, in sommige gevallen werd wel een school vermeld. Daarbij ga ik er maar vanuit dat iemand die in Zwolle op de lagere school zat, niet in Utrecht is geboren.

D66
Klaas Verschuure – IJsselstein (lagere school)
Selma Bas – Utrecht
Jony Ferket – Leiden
Arjan Kleuver – Frankfurt
Aline Knip – Amsterdam
Maarten Koning – Veenendaal (middelbare school)
Bas Meijer – Soest
Anne-Marijke Podt _ Papendrecht
Lars Roodenburg – Vlaardingen (vaak verhuisd)
Susanne Schilderman – Losser
Sanne Scholten – Assen (schoolbank)
Matthijs Sienot – Utrecht (schoolbank)
Indra te Ronde – Univ. Nijmegen

Groenlinks
Heleen de Boer – Friesland
Monique Bollen – Wittem (facebook)
Peter van Corler – Breda
Fred Dekkers – Roosendaal (FB)
Brechtje Paardekooper – Eindhoven (FB)
Marlene de Regt – Rotterdam (schoolbank)
Steven de Vries – ?
Thijs Weistra – Zwolle (lyceum Linkedin)
Pepijn Zwanenberg – ?

VVD
Dimitri Gilissen – Meerssen (FB)
Queeny-Aimee Rajkowski – Arnhem (VVD-site)
André van Schie – Den Haag
Judith Tielen – Achterhoek (VVD-site – kwam studeren)
Lex van Eijndhoven – ? (i.i.g. niet Utrecht)

PvdA
Marleen Haage – Arnhem (eigen site)
Gadiza Bouazani – Utrecht (ondiep – maroc.nl)
Bouchra Dibi – Fez (FB)
Bülent Isik – Buitenland (leaflet PVDA)
Ruben Post – Tiel (JS.nl)

SP
Tim Schipper Fractievoorzitter – Utrecht (Hooggraven – utrecht.sp.nl)
Michel Eggermont – Waddinxveen (FB)
Nicole van Gemert – Venray (FB)
Hilde Koelmans – Utrecht (utrecht.sp.nl)
CDA
Sander van Waveren Fractievoorzitter – Haarlem (FB)
Bert-Jan Brussaard – waarschijniljk niet Utrecht
Marloes Metaal-Froon – Utrecht (site CDA)

Stadsbelang Utrecht
Cees Bos – Utrecht (Pelikaanstraat – Dichtbij.nl)
Wim Oostveen – Utrecht (stadsbelang.nl)

ChristenUnie
Maarten van Ooijen – Kesteren (FB)
Jan Wijmenga – i.i.g. niet Utrecht

Student & Starter
Steven Menke – Groningen (FB)

Partij voor de Dieren
Eva van Esch – Hurwenen (FB)

B&W
Jan van Zanen – Purmerend (wiki)
Victor Everhardt (D66) – ?
Jeroen Kreijkamp (D66) – Utrecht (FB)
Lot van Hooijdonk (GroenLinks) – Tilburg
Kees Diepeveen (GroenLinks)– Eefde bij Gorssel
Kees Geldof (VVD) – waarschijnlijk niet Utrecht
Paulus Jansen (SP) – Roermond

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 2 juli 2016 door in de categorie 2016, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *