Plotselinge dood van volwassene

Plotselinge dood van een volwassene

Op zoek naar een foto kwam ik op de site van Nic. Zijn ouders beheren zijn site, na de plotselinge dood van Nic in 2013. Hij was 26 en zijn plotselinge dood was het gevolg van een syndroom. Ik had er nog nooit van gehoord, het plotselinge dood van een volwassene syndroom.

Plotselinge dood syndroom

Het plotselinge dood van een volwassene syndroom is vooral bekend als S.A.D.S. (Sudden Adult Death Syndrome). Wanneer je daarover in het Nederlands informatie zoekt, kom je bij sites die het hebben over Acute Hartdood, Burgada Syndroom, LQTS, CPVT en overige hartproblemen.

Wetenschappers die het syndroom onderzochten ontdekten altijd wel een hartprobleem. Maar bij 1 op de 20 gevallen kon echter geen oorzaak worden vastgesteld.

Immigranten stierven plotseling dood

Rond 1980 stierven jonge Aziatische immigranten uit Laos in Amerika door een plotselinge dood in hun slaap. De gemiddelde leeftijd van de mannen was 33 jaar en ze waren allemaal lichamelijk en psychisch gezond geweest. Hun sterftecijfer, de verhouding tot niet overleden immigranten met dezelfde achtergrond, lag slechts iets hoger dan het sterftecijfer van Amerikanen met dezelfde leeftijd, die een natuurlijke dood waren gestorven.

Door het hogere sterftecijfer werd onderzoek gedaan. De plotselinge dood van de Aziatische mannen kon niet worden verklaard. Er was, met andere woorden, geen oorzaak te vinden. De jonge manen waren Hmong, een volk dat oorspronkelijk in China leefde en zich verspreidde over Laos, Vietnam en Thailand.

Andere gevallen van plotselinge dood

Er waren jaren daarvoor weleens meldingen geweest van soortgelijke zeldzame sterfgevallen. Kort na de Tweede Wereldoorlog stierven op dezelfde manier op de Filipijnen meerdere mensen. Omdat er geen patroon was, werd het geregistreerd zonder er verder aandacht aan te geven.

Vijf jaar na de plotselinge dood van de Aziaten in Amerika stierven in Thailand ook, volledig gezonde, mannen. Van 1982 tot 1990 waren het er 230. Op een gegeven moment bleken er in meerdere, vooral Aziatische, landen berichten te vinden over plotselinge dood zonder oorzaak.

Onderzoek naar het syndroom

De onderzoeksmethoden zijn de afgelopen jaren beter geworden. Bij de plotselinge dood van mensen is vaak uiteindelijk wel een oorzaak aan te wijzen. Meestal blijken het inderdaad hartproblemen. Voorheen werden er daarvan enkele onderscheiden, tegenwoordig is er een waslijst van mogelijke hartklachten. De verschillen zijn soms subtiel en soms worden ze bij toeval ontdekt, tijdens ander onderzoek.

Vanzelfsprekend wordt bij een plotselinge, onverklaarbare dood niet alleen naar het hart gekeken. Er wordt bijvoorbeeld ook gekeken naar voeding, giftige stoffen, stofwisseling, erfelijke factoren en dergelijke. Bij plotselinge dood in de slaap komt het nog maar weinig voor dat er geen oorzaak is aan te wijzen.

Spirituele oorzaak

In landen met een sterke spirituele belevingswereld wordt bij een plotselinge dood ook gekeken naar spirituele oorzaken. Een overkoepelende term in Aziatische landen luidt zoiets als: nachtelijke aanval van op het lichaam drukkende boze geesten. Elk land heeft er zijn eigen benaming voor.

De plotselinge dood wordt in Indonesië verklaard met het woord digeuton (= aan- of ingedrukt). In China heet het bei gui ya (= vastgehouden door een geest). In Westerse landen kennen we het fenomeen ook. Hongaren noemen het boszorkany-nyomas (= heksendruk), Duitsers spreken van alpdrücken (= druk in de nacht). Het leuke is dat ook ons woord nachtmerrie er een verbinding mee heeft.

Nachtmerrie

Het woord Nachtmerrie komt van de Middelnederlandse term nachte merien, dat rond 1430 voor het eerst in tekst voorkomt. Het betekent zoiets als nachtspoken of spookverschijningen. Een paar jaar later verschijnen al varianten, zoals nachtmeare (nachtheks), nachtmare (angstdroom; dromen die men nachtmaren noemt) en nachtmer.

Dat laatste woord verwijst naar incubus, de demon waarover ik eerder schreef bij slaapverlamming. In het woord nachtmer herkennen we de nachtmerrie al en het Engelse nightmare. Zie verder de etymologie van nachtmerrie.

De Aziatische mannen

Mensen van het Hmong-volk geloven in kwaadaardige geesten, die de vorm van een vrouw aannemen. Er zijn zelfs mannen, ook in andere volkeren in Azië, die in vrouwenkleding slapen om de geest te misleiden.

De Hwong vochten rond 1980 in eigen land om hun bestaansrecht. De Verenigde Staten waren in die tijd in oorlog met Laos. De mannen in Amerika voelden zich gevangen tussen twee werelden en konden hun geloof niet goed uitoefenen. Ze wisten dat, als ze hun religieuze rituelen niet goed uitvoerden en geen offers brachten, ze niet meer beschermd waren.

Door hun overtuiging dachten ze waarschijnlijk dat de boze geesten hen konden bereiken. Ze kregen een nachtmerrie en een slaapverlamming met druk op de borst. Het hart reageert heftig, wat mogelijk tezamen plaatsvond met een sterke wisseling van hersenactiviteit.

Placebo-onderzoek

Ok, een medische verklaring van de koude grond. Of niet. Shelley R. Adler, professor aan de Universiteit van Californië in San Francisco, deed ruim vijftien jaar onderzoek naar nachtmerries en slaapverlamming. Ze deed onder andere onderzoek met placebo’s in combinatie met iemands overtuiging. Ze ontdekte dat er een sterke binding is tussen iemands overtuigingen en de werking van het lichaam.

Voor haar boek interviewde ze ook mensen van de Hmong. Ze vermoedt, ruim twintig jaar later, dat de Hmong mannen zijn gedood door hun geloof in geesten in combinatie met mogelijke hartproblemen. In Zuidoost-Azië bestaat overigens ook een door wetenschappers nog onverklaarde erfelijke hartritmestoornis.

Plotselinge dood van een volwassene

Nic is dood. Hij is officieel overleden aan het plotselinge dood van een volwassene syndroom. De afkorting S.A.DS. (oorspronkelijk Sudden Adult Death Syndrome) wordt overigens in veel landen al uitgelegd als Sudden Arrhythmic Death Syndrome. Daarin herkennen we het woord aritmie. Gewoon een hartprobleem dus.

Andere benamingen voor min of meer dezelfde dood, zijn Sudden Unexpected Nocturnal Death Syndrome (plotselinge onverwachte nachtelijke dood syndroom). Dat is in de slaap dus. Daarnaast is er de Sudden Unexpected Death Syndrome.

In Nederland wordt het soort dood, zoals die van Nic, gewoon plotselinge dood op jonge leeftijd genoemd. En hier gaan we er altijd vanuit dat het een hartprobleem is. Want geesten, daar moet je niet aan denken. Daar krijg je maar nachtmerries van.

Zie ook het bericht ‘slaapverlamming, een raar fenomeen

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 4 juli 2016 door in de categorie 2016, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *