MIsdaad voorspellen

Misdaad voorspellen door berekening

Na de aanslag in Nice denk ik, hoe mooi zou misdaad voorspellen zijn. Gewoon aan de hand van Big Data berekenen hoe groot de kans is dat iemand het criminele pad op gaat. De film Minority Report toont weliswaar welke gevaren dat met zich meebrengt en zelf ben ik ook nog wantrouwig.

Een berekening kan echter wel extra informatie geven, naast het (potentiële) daderprofiel dat tegenwoordig al wordt gemaakt. Het is natuurlijk de vraag of men daarmee Mohamed Lahouaiej Bouhlel bijtijds had kunnen oppakken. Of op zijn minst zodanig geschaduwd dat zijn moordzuchtige autorit was voorkomen.

Nu paste hij niet in het profiel dat de politie en antiterreur deskundigen gebruiken. Ze kenden hem, omdat hij door gewelddadig gedrag met de politie in aanraking was geweest. Maar hij dronk alcohol en at varkensvlees. Dat zo’n persoon toch plotseling kan veranderen in een terrorist, ook al is het dan een eenzame gek en geen IS’er, is wellicht te voorspellen.

Misdaad voorspellen

Richard A. Berk - misdaad voorspellenIn 2012 verscheen het onderzoek ‘Algorithmic Criminology’ van Richard Berk. Hij is hoogleraar aan de faculteit Criminologie en Statistiek van de Universiteit van Pennsylvanië. Daar houdt hij zich onder andere bezig met misdaad voorspellen.

Kun je met statistiek een misdaad voorspellen? Volgens Richard Berk wel. Hij is al jaren bezig met dit soort statistieken rond misdaad. In Amerika worden modellen van hem bijvoorbeeld gebruikt om te bepalen in welke gevangenis en/of op welke afdeling (zwaar, licht, beveiligd, geïsoleerd etc.) een veroordeelde moet worden geplaatst.

Gevangenen en ex-gedetineerden

Zijn statistieken voorspellen welke gevangene wellicht zal worden vermoord in de gevangenis en welke zal moorden. Het voorkomen daarvan bepaalt min of meer de keuze van gevangenis(afdeling). Maar de voorspellingen van Berk bepalen, met dezelfde redenen, ook het toezicht dat wordt gegeven aan een ex-gedetineerde die voorwaardelijk vrij is.

Huiselijk geweld

Berk begon ooit in het criminele veld met onderzoek naar huiselijk geweld. Daarbij legde hij zich geleidelijk toe op het voorspellen van gedrag. Agenten kunnen daardoor bepalen of ze een dader direct moeten arresteren, hem moeten vragen het huis te verlaten, een gewoon gesprek met hem kunnen voeren of het slachtoffer naar een schuilplaats moeten brengen.

Daarna ging hij zich verder toeleggen op voorspellingen. Vooral om justitie te helpen met beslissingen, zowel op de plaats van een misdrijf als bij latere beslissingen. Zoals bij de keuze van een gevangenis(afdeling).

Crimineel

Kunnen de statistieken van Richard Berk een misdaad voorspellen? Nee. In ieder geval nog niet. Berk zelf omschrijft zijn voorspellingen als het voorspellen van de kans op een misdaad.

Hij kijkt naar zaken waar altijd al naar werd gekeken, zoals omgeving, achtergrond, strafblad en dergelijke. De basis van zijn methode is dus al honderden jaren oud. Er is echter tegenwoordig meer kennis en meer techniek.

Met ongeveer dertig variabelen laat hij de computer zijn werk doen. Die zoekt vooral naar relaties tussen variabelen. Door samenwerking met andere discliplines (natuurkunde, scheikunde, psychologie) verwacht de statisticus Berk het algoritme in de toekomst te verfijnen.

De misdaad voorspellen van Mohamed Bouhlel zal ook dan nog lastig zijn. Drank- en eetgedrag behoren nog niet tot de variabelen.

Jeugd

Wel leeftijd en omgeving. Daarom zijn projecten gestart met gezinnen waar sprake is van verwaarlozing en mishandeling. In die situaties is de kans groter dat kinderen later slachtoffer of dader worden van een misdaad.

Daarnaast werkt Berk mee aan projecten met jongeren in het algemeen. Zware criminelen beginnen namelijk als kleine criminelen. Volgens Berk kan hij inmiddels, aan de hand van kleine overtredingen, redelijk voorspellen of iemand tussen zijn 18e en 24e zware misdaad gaat plegen.

Jihadisten

Het zou handig zijn als hij met zijn algoritmisch misdaad voorspellen in staat zou zijn toekomstige jihadisten en de eenzame gekken te ontdekken. Voorlopig moet de politie toch ook de alcohol drinkende en varkens vleesetende Tunesiërs maar in de gaten houden.

Meer informatie:

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 16 juli 2016 door in de categorie 2016, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *