Foto Idaho Farm and Field van Carol M Highsmith

Carol M Highsmith – miljarden claim

Carol M Highsmith, een Amerikaanse fotografe, maakte bovenstaande foto in 2005. Ze noemde het Idaho Farm and Field en gaf het aan de Library of Congress. Aan die overheidsorganisatie had ze in 1988 al een groot deel van haar collectie gegeven. Daardoor konden ook anderen er gratis gebruik van maken. Ze behield wel het auteursrecht.

Public Domain

Op de website van de Library of Congress staat dat haar werk public domein is, maar dat is dus niet waar. Bij publiek domein zijn werken niet alleen gratis te gebruiken maar ook vrij van auteursrechten. Het werk van Carol M Highsmith s gratis te gebruiken, dus zonder ervoor te betalen, maar niet vrij auteursrechten. Dat wordt meestal aangeduid met de Engelse term royalty-free.

Library of Congress

Het meeste van haar werk gaf Carol M Highsmith ook na 1988 aan de Library of Congress (LoC). Die organisatie noemt haar gift het grootste gebaar van vrijgevigheid ooit en verwachtte dat het, met ruim 100.000 foto’s, zal groeien tot de grootste collectie van het LoC van werk van één persoon.

Getty Images

Terug naar de foto Idaho Farm and Field. December 2015 ontving Carol M Highsmith een brief van Getty Images. Daarin werd ze beschuldigd van schending van auteursrechten en inbreuk op licentie. Ze had de foto geplaatst op de website van haar stichting This is America! Ze hoefde niet het volledige licentiebedrag te betalen, meldde Getty Images, maar er werd een schikking voorgesteld van 120 dollar.

Ze moest dus betalen voor een foto die ze zelf had gemaakt, waar ze zelf auteursrechten op heeft en die ze als royalty vrije foto beschikbaar had gesteld via de Library of Congress (ze heeft overigens ook een eigen website)

Licentie

Het bleek dat het licentiebedrijf van Getty Images ruim 18.000 foto’s van Carol M Highsmith tegen betaling aanbood. Al snel bleek dat ook andere mensen een brief hadden gekregen om te betalen voor de ‘gratis’ foto’s van Highsmith.

Deze week diende de fotografe een aanklacht in tegen het bedrijf en tegelijk ook Alamy, een Brits licentiebureau dat ook foto’s van haar aanbiedt.

Dat Carol M Highsmith de foto’s voor gratis gebruik beschikbaar stelt, geeft anderen namelijk niet het recht deze te verkopen. Het verschil zit hier in de termen publiek domein en royalty free. Had ze met haar gift aan de Library of Congress ook haar auteursrechten opgegeven, dan was er voor Getty niets aan de hand.

Miljarden claim

Door haar auteursrecht kan Carol M Highsmith bepalen wat er met haar foto’s gebeurt. Ze heeft het Library of Congress toestemming gegeven de foto’s voor gratis gebruik aan te bieden. Ze heeft anderen echter geen licentie gegeven de foto’s te verkopen. In haar aanklacht tegen Getty Images en Alamy eist ze 25.000 dollar per foto. Getty Images biedt 18.755 foto’s van haar aan via hun websites.

De totale claim komt dus neer op ruim 450 miljoen dollar; 468.875.000 dollar om precies te zijn. In principe zijn er argumenten om meer te claimen. Ten eerste kan ze uitgaan van eerdere, door anderen ten onrechte door Getty verstuurde (en betaalde), licentiebetalingen. Ten tweede is het gebruikelijk bij auteursrechtenovertreding, dat niet het gangbare tarief wordt berekend, maar een veelvoud daarvan (meestal drie keer het gangbare tarief).

Probleem

De website van de Library of Congress is onduidelijk over het gebruik van de foto’s van Carol M Highsmith. Ze hebben het over public domain en zelfs over copyright free. Voor sommige foto’s wordt echter ook weer een voorbehoud gemaakt in het gebruik.

Tijdens de rechtszaak zal deze onduidelijkheid ongetwijfeld een rol gaan spelen, door het verschil dat ik hierboven aangaf tussen publiek domein en auteursrechten.

Carol M Highsmith

De uitslag zal Carol M Highsmith waarschijnlijk niet uitmaken. Iemand die genereus is met haar foto’s gaat het niet om geld. Ze zal met haar rechtszaak vooral de onfatsoenlijke geldmachine aan de kaak willen stellen en wellicht de wijze waarop met auteursrechten wordt omgegaan.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 30 juli 2016 door in de categorie 2016, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Comments are closed.