golfen hernieuwde kennismaking

Golfen – hernieuwde kennismaking (1)

Golfen. De meeste gezonde sport. Ik begon er ruim 26 jaar geleden mee. Er waren jaren dat ik twee keer per week speelde en jaren waarin onregelmatig werd gespeeld. Geleidelijk zagen mijn golfvrienden en ik de populariteit in Nederland groeien. Daarmee nam ook de drukte op de baan en het brallen in de kantines toe.

We gingen in Duitsland en België spelen. Vooral over de grens bij Arnhem lagen een aantal makkelijk bereikbare banen. Ze waren minder mooi dan we gewend waren. Ze waren vooral ook vlak, wat de speluitdaging niet echt ten goede kwam. Het gaf minder uitdaging. Ok, het ging om het spelletje, de gezelligheid en het idee van bezig zijn met sport. Maar de spelfrequentie liep af.

Golfen in golven

Rond 2004 speelden we nog zelden. Sporadisch kwam er een uitnodiging voor een toernooi of wedstrijd. Uit onszelf gingen we nauwelijks meer. Geleidelijk was het golfvuur geblust.

Dat kwam overigens ook door omstandigheden. De ene vriend was verhuisd, een ander had een andere baan, weer een ander had gezondheidsklachten, moest van zijn vrouw meer aandacht geven aan zijn gezin of kon om een andere reden niet meer.

In 2008 pakte ik de golfdraad weer met wat meer regelmaat op. Met vrienden die de golfsport pas kort daarvoor hadden ontdekt, speelde ik op banen rondom Utrecht. De frequentie lag lager. Eens in de twee of drie weken een keertje golfen, dat was het wel.

Golfuitrusting

Ik speelde nog steeds met mijn eerste golfset. Ik kon geen enkele reden bedenken om dit basisattribuut van het golfen, in te wisselen voor een nieuwe. Wel kocht ik een golfpak van Baleno voor het naseizoen, nieuwe golfschoenen en een moderner golfkarretje.

De opleving was van korte duur. Ergens in 2011 hing ik mijn golfstokken in de wilgen.

Golfen – hernieuwde kennismaking

Niet letterlijk natuurlijk. Want gisterenavond haalde ik ze uit de schuur waar ze waren achtergelaten. Vandaag ga ik weer een balletje slaan. Rustig aan beginnend op de 9-holes van de Biltse Duinen. In de tas vond ik een scorekaart van golfbaan De Kromme Rijn in Bunnik. Het was de laatste baan waar ik vijf jaar geleden speelde.

In de tas met mijn stokken vond ik verder:

  • Twee pakjes Liga Evergreen, nog vrijwel in de kwaliteit waarin ik ze had ingepakt; houdbaarheidsdatum december 2011
  • Een pakje met drie Sultana reepjes Fruitbiscuit, waarvan de rozijnen waren uitgelopen en de lichtbeige koek bruin hadden bevlekt
  • Elf golfballetjes
  • Veertien grote en kleine tees, voornamelijk houten.
  • Twee golfhandschoenen
  • Golfgereedschappen, zoals drie markers, twee potloodjes en twee pitchforks, waarvan eentje in sleutelhangervorm met elastiek waaraan de pitchfork vastzit.

Golfherinneringen

De meeste golfballetjes die ik terugvind zijn gesponsord. Wellicht heb ik ze daarom bewaard. Het brengt herinneringen naar boven. De balletjes van Fotograaf Doon v.d. Ven en makelaar Zuijdplas herinneren me aan het officieuze SOG-golftoernooi in België. Het balletje met het logo van Go-Tan komt uit de tijd dat ik weleens een flight liep met Lodewijk Tan.

Het Rabobank-logo staat op het enige bewaard gebleven balletje dat ik kreeg tijdens de ochtenden dat ik met Rob van der Kuilen op de Nieuwegeinse een rondje liep. Het herinnert me ook aan de voetbalwedstrijden in Galgenwaard, waar hij business seats had. Hij was lange tijd voorzitter van de businessclub van FC Utrecht. Rustig bekijk ik de verschillende logo’s en loop verder in mijn herinneringen.

Golfschoenen

Daarna loop ik naar het inklapbare stapelkrat waarin ik de afgelopen jaren al een paar keer de golfschoenen had gezien. De twee paar schoenen liggen er nog zoals ik ze er ooit achterliet, niet schoongemaakt en ongepoetst. Het leer is dof gekleurd, maar nog redelijk zacht gebleven.

Ik verzamel de diverse kleuren schoenpoets. Ik poets de schoenen, laat de poets even rustig zijn werk doen en wrijf ze uit. Ze zien er als nieuw uit.

Golfkleding

Op de vliering vind ik de kledingzak met golfkleding. Het staat rustig te wachten naast de zak met skikleding, ook al jaren niet meer gebruikt, en overige kledingzakken. Vele daarvan kan ik wellicht beter naar de kringloop brengen. De kleding is verouderd of past niet meer, zoals de twee smokings.

In de zak met golfkleding vind ik het golfpak van Baleno. Een aantal jaren geleden een topmerk, tegenwoordig vooral bekend als type van het automerk Suzuki. Het pak blijkt minstens twee maten te groot. Hoewel ik weer een licht buikje heb, ben ik nog steeds minder zwaar dan toen.

Ik vind een windvanger in de zak die me nog goed bruikbaar lijkt. De overige kleding kan direct naar de kringloop of naar marktplaats met de toevoeging Z.G.A.N of ‘nauwelijks gedragen’.

Golfen

Ik ben er klaar voor. Vanmiddag weer golfen. Een sport waar alles in zit om het de gezondste sport te maken, die je bovendien tot op hoge leeftijd kunt doen. Gezondste sport? Ja. Paar uurtjes wandelen en stoppen, slaan, nadenken in de open lucht. Heerlijk.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 2 augustus 2016 door in de categorie 2016, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *