Potters Original Linea

Potters Original van Henry Potter

De zoektocht naar Henry Potter begint twee weken geleden tijdens een wandelbespreking met Gerrit. Als we langs een sigarenwinkel lopen, wil hij naar binnen. ‘Even kijken of ze al Potters Original hebben’, zegt hij.

Potters Original

‘Ja, ze zijn er eindelijk weer’, zegt de verkoopster. Op mijn vragende blik vervolgt ze, ‘Potters Original werd de afgelopen maanden niet geleverd. Ze hadden problemen met de productie. Maar ik heb ze weer’.

Gerrit pakt twee pakjes. De bekende blikken doosjes zitten in een blister. Ik pak de twee andere blikjes uit het vak in de snoepbak. ‘Bent u nu direct alweer door uw voorraad Potters heen’, vraag ik.

‘Nee hoor, ik vul het zo dadelijk weer aan’.

Potter’s Herbal ltd.

Potters Original - de historische dropjesPotter’s en Wybertjes waren de dropjes van mijn jeugd. Later leerde ik pas de autodrop, stophoest, katjes, honingdrop en andere dropvarianten kennen. Als ik het blister heb verwijderd lees ik de tekst op het blikje.

Het is een uitvinding van Henry Potter. De tekst is summier. Ik ben benieuwd naar de geschiedenis van wellicht het oudste dropje van Nederland.

Op de site van de rechthebbende fabrikant, inmiddels Potter’s Herbal, is over het dropje, dat wij kennen als Potters Original of Potters Linea, niets te vinden.

Wel staat er een verhaal over de geschiedenis van het bedrijf. Het is door een PR medewerker geschreven in 2012, bij het 200-jarig bestaan en vooral bedoeld om het lange bestaan van het bedrijf te legitimeren.

Henry Potter, de oprichter van het oorspronkelijke bedrijf, wordt prominent als verteller naar voren geschoven. Maar de informatie is summier en het verhaal geeft nauwelijks geschiedkundige, feitelijke informatie.

Reclame voor Potters Original (linia) op tram

Reclame in 1933 voor Potters Original (linia) op Rotterdamse tram

Nederlandse licentiehouder

De Nederlandse licentiehouder, oorspronkelijk H. ten Herkel, is summier. Of eigenlijk kan ik beter zeggen dat Royal Herkel, zoals het tegenwoordig heet, zich alleen profileert met haar halffabrikaten en farmaceutische producten.

Ik vraag me zelfs af, na het verhaal bij de sigarenwinkel, of ze het nog wel zelf produceren. Het is heel goed mogelijk dat ze de productie hebben ondergebracht bij een dropfabrikant waar de productiestraat meer is ingericht op het maken van de kleine Potters Original.

Cachou Lajaunie

Cachou LaJaunie lijkt op Potters OriginalDe maker van Cachou Lajaunie zou zo’n dropfabrikant kunnen zijn. Het in Frankrijk populaire dropje lijkt bijzonder veel op Potters Original. Het dropje kent ook een lange geschiedenis; het werd in 1880 bedacht door de drogist Leo Lajaunie. In de afgelopen jaren heeft het merk verschillende eigenaren gehad. Sinds 2015 valt het onder de Kraft Heinz Company.

Cachou Lajaunie zit in een geel doosje. Het wordt nog steeds gemaakt in Frankrijk, in Toulouse. Volgens grote liefhebbers van de oorspronkelijke Potters Original lijkt het dropje van Cachou Lajaunie meer op het oude pottertje, zowel in smaak als uiterlijk. Persoonlijk ervaar ik de verandering, na al die tijd, niet.

Henry Potter

Na het bezoek aan de sigarenwinkel en mijn korte zoektocht was ik wel geïnteresseerd in de geschiedenis van het dropje en de geschiedenis van Henry Potter. De afgelopen twee weken heb ik allerlei informatie gevonden waarvan ik een deel zal gebruiken in één of meerdere berichten.

(een  vervolg: Henry Potter van de dropjes

Bovenstaand bericht is geschreven op 5 augustus 2016 door in de categorie 2016, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

2 thoughts on “Potters Original van Henry Potter

  1. 1

    Hoi Rene,
    Ik kocht deze drop vroeger meer dan 40 jaar geleden al, heel regelmatig, net zoals de pectorales bij de drogist. Er was zelfs een drogist in nijmegen die deze potters los verkocht in een zak. Helaas is dat al heel lang niet meer zo; de pectorales ( nubilo) kun je niet meer kopen, alleen wybertjes, die zijn toch anders en die potters zie ik ook niet meer. Die waren ook groter!
    Ik ben benieuwd naar jouw zoektocht. Ik heb wel eens naar nubilo gemaild met de vraag of ze ergens nog een pallet hadden staan van deze drop… helaas niet dus. Zou je me op de hoogte willen houden van jouw zoektocht?
    Groetjes Servaas

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code