Olympische Spelen 1906 - Speerwerpen

Olympische Spelen 100 jaar geleden

De Olympische Spelen in Rio. Ik ken inmiddels meerdere mensen die er druk mee bezig zijn. Sommigen stappen zelfs ’s nachts uit bed om maar niets te missen en/of live willen kijken. Zelf heb ik nog niets gezien, behalve zappend een paar minuten van het wielrennen op de weg van de dames. Ze moesten nog 25 kilometer, dus zapte ik verder.

James Patterson

Kort voor de Olympische spelen begon ik aan een boek van James Patterson. De eerste van de Alex Cross reeks. Dat blijkt voor mij meer aantrekkingskracht te hebben dan de Spelen. Ik ben inmiddels aan het achtste deel bezig ‘wie niet horen wil…’.

Van Patterson kende ik alleen ‘Kiss the Girls’. Dat las ik toen het pas uit was en ik nog werkte voor Bruna Uitgevers. Onlangs kreeg ik van iemand die zijn boeken opruimde veel boeken van Patterson, waaronder de complete Alex Cross. De levensverhalen van Cross blijken elkaar op te volgen, terwijl de avonturen per boek op zichzelf staan. Verslavend dus.

Olympische Spelen 1906

Olympische Spelen - idee van Pierre de Coubertin

Baron Pierre de Coubertin

Toch leek het me leuk hier iets met de Olympische Spelen te doen. Hoe zou het 100 jaar terug zijn geweest, dacht ik. De eerste Spelen werden in Athene gehouden in 1896. Het was een initiatief van baron Pierre de Coubertin en het was een succes.

De twee daaropvolgende Spelen, in Parijs en Saint Louis, waren iets minder succesvol. Dat kwam onder andere doordat de plaatselijke tentoonstellingen meer aandacht opeisten.

In 1906 werden Olympische Spelen georganiseerd in Athene. Deze tussenspelen waren een idee van het IOC om Griekenland tevreden te stellen. Griekenland wilde na de eerste Spelen deze altijd in Athene organiseren, terwijl het IOC elke vier jaar een andere standplaats wilde.

Eenmalige tussenspelen 1906

De tussenspelen werden slechts één keer gehouden. Door oorlogsdreiging en andere omstandigheden lukte het Griekenland niet ze in 1910 weer te organiseren. De officiële Spelen kampten met dezelfde problemen. Daardoor duurde het tien jaar, tot in 1912, voor er weer Olympische Spelen waren.

De tussenspelen in 1906 waren wel succesvol geweest. Het complete programma werd in korte tijd afgewerkt. Het waren bovendien de eerste Spelen waarbij deelnemers zich moesten registreren bij hun nationale comités en dus voor hun eigen land uitkwamen. Tevens was het succes van deze tussenspelen de stimulans om verder te gaan met de Olympische Spelen.

Foto’s

De behaalde resultaten en verkregen medailles op de Olympische Spelen van 1906 werden later, door het IOC, geschrapt uit de officiële Olympische analen. Met andere woorden, ze zijn niet meer erkend als resultaten van eerdere Olympische Spelen.

Harm Edens, presentator van het programma Dit was het nieuws, zou zeggen ‘gelukkig hebben we de foto’s nog:

Informatie bij de foto’s:

 1. Openingsceremonie
 2. Turnzaal. In de zaal werden ook de volleybalwedstrijden gespeeld
 3. Start van de 1500 meter
 4. De Amerikaan James Lightbody wint de 1500 meter. James won het ook bij de officiële Olympische Spelen van 1904
 5. Con Leahy uit Ierland wint het hoogspringen. Hij wint datzelfde jaar ook zilver op het hink-stap-springen
 6. Foto van polsstokhoogspringer de Fransman Fernand Gonder. Hij won goud met een sprong van 3,50 meter
 7. Start van de marathon. De afstand was was 420 meter korter dan de vanaf 1908 vastgestelde afstand van 42,195 km
 8. Billy Sherring wint de marathon na 2:51.24 lopen. Hier komt hij het stadion binnen en Prins George van Griekenland en Denemarken loopt het laatste stuk met hem mee
 9. Gewichtheffen had nog geen gewichtsklassen, maar twee onderdelen. De Oostenrijker Josef Steinbach (nr. 872) won het eenarmig liften, de Griek Dimitrios Tofalos (nr. 700) won het tweearmig liften
 10. Charles ‘Archie’ Hahn wint de 100 meter sprint
 11. Paul Pilgrim wint de 800 meter vlak voor James Lightbody, de winnaar van de 1500 meter. Pilgrim wint ook de 400 meter
 12. Start van de 400 meter bootrace
 13. De Amerikaan Charles Daniels is de winnaar van de 100 meter zwemmen
 14. Voorronden van het worstelen in het Olympisch Stadion
 15. De winnaars van de schietwedstrijd voor teams, de Zwitsers Conrad Karl Roderer, Alfred Grütter, Jean Reich, Louis Richardet, Konrad Stäheli
 16. Start van een wielerwedstrijd. Er zijn zes onderdelen. Drie daarvan worden gewonnen door de Italiaan Francesco Verri (sprint, tijdrit en 5 km)
 17. Voetbalwedstrijd tijdens het demonstratietoernooi tijdens deze spelen. Er doen uiteindelijk maar vier teams mee. De Denen worden winnaar van het toernooi. Tijdens de pauze van de finalewedstrijd trekt het Griekse team zich terug
 18. Een schermwedstrijd. Het was de enige sport waar Nederland medailles won. Er waren acht onderdelen. Georges van Rossem won zilver, Alexander van Blijenburgh en het Nederlandse team wonnen brons
 19. Bij het speerwerpen won de Zweedse atleet Eric Lemming. Hij nam meerdere keren deel aan de Olympische Spelen. Bij die van 1906 won hij vier gouden medailles. Hij had ook lange tijd het wereldrecord.
Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 10 augustus 2016 door in de categorie 2016, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *