Archief van deze site en andere archieven

Is een archief nodig? Deze blogsite bevat inmiddels ruim 2000 berichten over allerlei onderwerpen. Ze zijn allemaal nog eenvoudig te bereiken met zoekwoorden. Je kunt de zoekopdracht verfijnen door meerdere zoekwoorden te geven.

Het woord “fitness” bijvoorbeeld geeft ruim 30 berichten waarin het woord fitness voorkomt. Geef je echter de zoekopdracht “fitness spier” dan zijn het er nog 11 en bij “fitness spier test” zijn het 3 berichten.

Blijft de vraag is een archief nodig? Nee, maar het is wellicht een leuke andere manier om deze site te bekijken. Het geeft iets van een tijdsgeest weer en mogelijk van een ontwikkeling.

Archivering op jaartal

Dus hier een archivering op jaartal. Ik heb gekozen voor jaartallen:

2011 –  2012 – 2013 – 2014 – 2015 – 2016 – 2017

2018 – 2019 – 2020 – 2021 – 2022 – 2023

Archief

Het woord archief is natuurlijk niet juist voor zo’n verzameling op datum. Een archief is de bewaarplaats voor een verzameling documenten die voor een bepaald doel vervaardigd zijn. Het bepaalde doel is hier wel duidelijk, het vullen van een blogsite met mijn ideeën, meningen en interesses.

Maar de bewaarplaats is in dit geval gelijk aan de originele plek van gebruik. Dat is ongebruikelijk. In een archief worden documenten (boeken, foto’s, tekeningen e.d.) bij elkaar gebracht die in vrijwel alle gevallen elders zijn gebruikt en/of vervaardigd.

Leuk aan het woord ‘archief’ is dat het zowel de verzameling is als de plek waar de verzameling wordt bewaard.

Archiefbezoek

Nederland heeft meerdere bijzondere archieven. Sommige zijn niet of nauwelijks toegankelijk voor buitenstaanders, niet openbaar of slechts op afspraak.

Lang geleden had ik het genoegen de bibliotheek van Joost Ritman te bekijken. Het heette toen nog Bibliotheca Philosophica Hermetica. Zo heet het nu nog, maar het wordt nu vaker De Ritman Bibliotheek genoemd. Joost Ritman nam met zijn broers Ton en Job het bedrijf Ster Disposables over. Dat bedrijf zat in een van de panden aan de Bloemgracht waar ook het bibliotheekmuseum werd opgebouwd. Het kan zijn dat het inmiddels wel openbaar toegankelijk is, na de schandalige willekeur van de ING bank.

Een ander bijzonder archief is het Atlas Van Stolk. Vorig jaar mocht ik in de kluis zijn waar de meest bijzondere stukken worden bewaard. De vele prenten en tekeningen liggen goed geconserveerd in een ruimte met klimaatbeheersing en allerlei andere voorzieningen. Elke keer dat de kluisdeur opengaat is dat een aanslag op het klimaat in de kluis.

Lina van der Wolde, de directeur van Atlas Van Stolk, vertelde dat er daarom vrijwel nooit buitenstaanders worden toegelaten. Een paar weken na mijn bezoek zag ik echter op televisie (als ik me goed herinner in een NOS journaal) een reportage met opnamen in de kluis. De warme lampen van de tv-ploeg zullen een extra belasting hebben gelegd op de ruimte.

Archivaris

Mijn beeld van archivarissen is de afgelopen jaren veranderd. Het dieptepunt werd bereikt toen er een archivaris bij me langs kwam in het archief van Polyvisie. Hij wandelde door de rekken met ruim 7 miljoen negatieven en dia’s. Zonder een blik te hebben geopend om te kijken naar de inhoud vertelde hij zijn bevindingen.

Die sloot hij af met de mededeling, ‘die helft kan worden vernietigd en met die helft gaan we aan de slag’. Ik keek hem verbaasd aan. Niets gezien en dan met zo’n conclusie komen. Vanzelfsprekend vroeg ik om uitleg. ‘Het is te veel’, zei hij, ‘door het te halveren wordt het overzichtelijker’. Het was een methode die volgens hem veel wordt toegepast. Ik bedankte hem voor zijn komst en les. Een les die ik toch anders opvatte dan hij had bedoeld.

Archieven

Wil je naast mijn archief andere archieven bekijken en/of fysiek bezoeken. Hier zijn er enkele:

  • De website van Van Ree archiefsystemen met de mooiste URL voor archieven. Je kunt er zoeken naar allerlei informatie uit bijna 55.000 archieven en collecties.
  • Archieven met fraaie foto’s: beeldmateriaal van Het UtrechtsArchief, de beeldbank van het Stadsarchief Amsterdam, beeld- en geluidsmateriaal van Stadsarchief Rotterdam en de beeldbank van het Haags Gemeentearchief
  • Honderden luchtfoto’s van o.a. KLM en het Kadaster bij DotkaData. Je kunt er bijvoorbeeld een luchtfoto van je woonomgeving bestellen.
  • Een uitgebreid oud krantenarchief vind je op de website van Delpher. Daar kun je zoeken in bijna 1,5 miljoen kranten, 1,5 miljoen tijdschriftpagina’s en meer dan 300.000 boeken vanaf het jaar 1400 tot 2000. Niet alleen Nederlands materiaal, maar bijvoorbeeld ook kranten en documenten uit het Vaticaan Archief (niet het geheime archief) en het Russisch Staatsarchief. Delpher is voortgekomen uit het project ‘Databank Digitale Dagbladen’ van de Koninklijke Bibliotheek.
  • Een genealogisch archief met bijna 120 miljoen persoonsgegevens is het Open Archief
  • Het Nationaal Archief is natuurlijk ook een bezoekje waard, evenals het Geheugen van Nederland

Zie ook de berichten de ‘WO I in Polyvisie‘ en ‘Utrecht op oude foto’s van Polyvisie