Geboren op een warme, regenachtige dag

Ik ben geboren op 11 oktober rond 20.30 uur. Het levenslicht zie ik in de slaapkamer van mijn ouders. De planeten staan die dag dicht bij elkaar (zie plaatje). Er waaide die dag een zwakke zuidwesten wind over Utrecht gewaaid.

De zon scheen zes uur, maar het regende die dag ook twee uur. Niet veel hoor, slechts iets meer dan een millimeter. Hoewel mijn ouders het later een redelijk zonnige dag voor de tijd van het jaar noemden. Met een gemiddelde temperatuur van 11,4 °C, bestempelt De Bilt het als zwaar bewolkt.

Nieuws van de dag

GeborenMaar mijn ouders zijn bevooroordeeld. Hun eerste kind is net geboren.  De Fanfare van Haanstra speelt een vrolijke noot mee die dag. Elders in het land, in Enschede, is de rus Iser Koeperman wereldkampioen dammen geworden.

Eerder op de dag schiet de Amerikaanse Luchtmacht een Thor Able drietapsraket, met aan boord een satelliet, richting maan. En de drie vakcentrales NVV, KAB en CNV sturen een telegram naar de ministerraad met het verzoek hen te informeren over de mogelijke verhoging van de melkprijs.

geboren

Haha, moet je die foto hierboven zien…

Nichtjes en tantes

Mijn ouders werken allebei. Ze hebben hulpen in de huishouding, die ze toen nog werksters noemden. Kort nadat ik ben geboren komt er een kindermeisje. In het begin passen er overdag ook vaak oudere nichtjes en tantes op mij.

Ze lezen voor, nemen me mee naar buiten in de kinderwagen of houden slechts de wacht.

Anekdotes

Er zijn anekdotes over het eerste jaar, maar zelf kan ik me daar niets van herinneren. Wel weet ik dat ik met negen maanden liep en al vrij snel kon praten.

Maar praten deed ik bijna nooit. Ik wees alles aan. Ik deed alleen mijn mond open als het me te lang duurde voor mijn omgeving begreep wat ik wilde.

Juliette

geboren

Met mijn twee maanden oudere nichtje Juliette

Mijn nichtje Juliette (Veltman) is twee maanden voor mij geboren. Ze woont met haar ouders in Hoorn, waar mijn oom als redacteur bij het Noordhollands Dagblad werkt. De twee jonge gezinnen komen regelmatig bij elkaar. Er zijn dan ook veel foto’s waar we samen op staan. Zeker uit de beginjaren.

De foto met de box doet me denken aan het verhaal dat ik vaak, meestal tijdens familiebijeenkomsten, heb gehoord. Ik had een manier gevonden om, nadat ik in de box was gezet, met box en al naar het dressoir te schuiven. Dat stond de koekjestrommel.

Bedscène

In één adem wordt dan ook een verhaal verteld dat later speelde. Ik was met twee riemen vastgemaakt aan mijn bed. Het hielp niet. Kort daarna kwam ik al de woonkamer binnen, met het matras nog op mijn rug.

Speelgoed

En altijd zijn er de verhalen over het speelgoed. Ik haalde het uit elkaar om te kijken hoe het in elkaar zat en/of hoe het werkte. Natuurlijk werd daarbij verteld dat ik het speelgoed vrijwel nooit meer in elkaar kreeg.

Zie ook: