Geboren op een warme, regenachtige dag

Ik ben geboren op 11e oktober rond 20.30 uur. Het was in de slaapkamer van mijn ouders dat ik het levenslicht zag. De planeten stonden toen ik ben geboren dicht bij elkaar (zie plaatje). Er had die dag een zwakke zuidwesten wind over Utrecht gewaaid.

De zon had zes uur geschenen, maar het had ook twee uur geregend. Niet veel hoor, slechts iets meer dan een millimeter. Hoewel mijn ouders het later een redelijk zonnige dag voor de tijd van het jaar noemden, de gemiddelde temperatuur was 11,4 °C, bestempelde De Bilt het als zwaar bewolkt.

Nieuws van de dag

GeborenMaar mijn ouders waren bevooroordeeld. Hun eerste kind was net geboren.  De Fanfare van Haanstra speelde een vrolijke noot mee die dag. Elders in het land, in Enschede, was de rus Iser Koeperman op weg wereldkampioen dammen te worden.

Eerder op de dag was een Thor Able drietapsraket van de Amerikaanse Luchtmacht richting maan geschoten met aan boord een satelliet. En de drie vakcentrales NVV, KAB en CNV stuurden een telegram naar de ministerraad met het verzoek hen te informeren over de mogelijke verhoging van de melkprijs.

geboren

Haha, moet je die foto hierboven zien…

Nichtjes en tantes

Mijn ouders werkten allebei. Ze hadden al hulpen in de huishouding, die toen nog werksters werden genoemd. Kort nadat ik was geboren kwam er een kindermeisje. In het begin waren er overdag ook vaak oudere nichtjes en tantes die oppasten.

Ze lazen voor, namen me mee naar buiten in de kinderwagen of hielden slechts de wacht. Later waren er ook

Anekdotes

Er zijn anekdotes over het eerste jaar, maar zelf kan ik me daar niets van herinneren. Wel weet ik dat ik met negen maanden liep en al vrij snel kon praten.

Maar praten deed ik bijna nooit. Ik wees alles aan. Ik deed alleen mijn mond open als het me te lang duurde voor mijn omgeving begreep wat ik wilde.

Juliette

geboren

Met mijn twee maanden oudere nichtje Juliette

Mijn nichtje Juliette (Veltman) is twee maanden voor mij geboren. Ze woonde met haar ouders in Hoorn, waar mijn oom als redacteur bij het Noordhollands Dagblad werkte. We waren regelmatig bij elkaar. Er zijn dan ook veel foto’s waar we samen op staan. Zeker uit de beginjaren.

De foto met de box doet me denken aan het verhaal dat ik vaak, meestal tijdens familiebijeenkomsten, heb gehoord. Ik had een manier gevonden om, nadat ik in de box was gezet, met box en al naar het dressoir te schuiven. Dat stond de koekjestrommel.

Bedscène

In één adem wordt dat ook een verhaal verteld dat later speelde. Ik was met twee riemen vastgemaakt aan mijn bed. Het hielp niet. Kort daarna kwam ik al de woonkamer binnen, met het matras nog op mijn rug.

Speelgoed

En altijd zijn er de verhalen over het speelgoed. Ik haalde het uit elkaar om te kijken hoe het in elkaar zat en/of hoe het werkte. Natuurlijk werd daarbij verteld dat ik het speelgoed vrijwel nooit meer in elkaar kreeg.

Zie ook: